Fungicyd w postaci rozpuszczalnego koncentratu do sporządzania roztworu wodnego [SL].

Działa systemiczne do stosowania zapobiegawczego, interwencyjnego oraz wyniszczającego
w ochronie przed chorobami powodowanymi przez grzyby. Zgodnie z klasyfikacją FRAC substancja czynna metkonazol zaliczana jest do grupy 3.

Substancja czynna

metkonazol (substancja z grupy triazoli) – 60 g/l (6,7 %)

 

Rodzaj uprawpszenica ozimapszenica jararzepak ozimy
Zwalczane chorobyseptorioza paskowana liści i fuzarioza kłosów

fuzarioza kłosów

 

sucha zgnilizna kapustnych, czerń krzyżowych, szara pleśń, cylindrosporioza

 

Maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania

 

1,5 l/ha1,0 l/ha

Zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania

 

1,2-1,5 l/ha

0,7-1,0 l/ha (jesień)

 

1,0 l/ha (wiosna)

 

Termin stosowaniazapobiegawczo lub bezpośrednio po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia (BBCH 30-59)

stosować zapobiegawczo lub

bezpośrednio po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, wysokość dawki dostosować do nasilenia występowania chorób w danym regionie, zimotrwałości i wrażliwości na choroby uprawianej odmiany oraz dynamiki wzrostu roślin

 

jesienią – w fazie 4-6 liści rzepaku (BBCH 14-16)

 

Wwiosną – od początku fazy wzrostu pędu do fazy zielonego pąka (BBCH 30-51)

 

Zalecana ilość wody200-400 l/ha
Zalecane opryskiwaniedrobnokropliste
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym2

2 (1 zabieg jesienią, 1 zabieg wiosną)

 

Odstęp między zabiegamico najmniej 21 dni

Okres od ostatniego zastosowania środka do dnia zbioru rośliny uprawnej (okres karencji):

  • pszenica ozima – 35 dni
  • pszenica jara – 35 dni
  • rzepak ozimy – 56 dni.