Środek grzybobójczy, koncentrat w postaci stężonej zawiesiny do rozcieńczania wodą (SC), o działaniu wgłębnym i układowym, do stosowania głównie zapobiegawczego w zwalczaniu chorób powodowanych przez grzyby i organizmy grzybopodobne.

Substancja czynna: azoksystrobina (substancja z grupy strobiluryn) 250 g/l (22,86%)

 

ZASTOSOWANIA PROFESJONANE

UPRAWY ROLNICZE

Rodzaj uprawpszenica ozima, pszenica jarajęczmień ozimy, jęczmień jarypszenżyto ozimeżyto ozimerzepak ozimyziemniak
Zwalczane chorobymączniak prawdziwy zbóż i traw, brunatna plamistość liści, rdza brunatna pszenicy, septorioza liści, septorioza plew, fuzarioza kłosów, czerń kłosówrynchosporioza zbóż (średni poziom zwalczania)septorioza plew, rdza brunatnardza brunatna żyta, rynchosporioza zbóżczerń krzyżowych, szara pleśń, zgnilizna twardzikowarizoktonioza ziemniakaalternarioza ziemniaka
Maksymalna /zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania0,8 l/ha2,0-3,0 l/ha0,5 l/ha
Termin stosowaniazapobiegawczo lub natychmiast po zaobserwowaniu pierwszych objawów chorób, od początku fazy strzelania w źdźbło do końca fazy kłoszenia (BBCH 30-59)zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów chorób, w fazie kwitnienia rzepaku (BBCH 60-69)do opryskiwania pasowego gleby w trakcie wiosennego wysadzania bulw (BBCH 00), używając zamontowanych na sadzarce urządzeń wyposażonych w dwie dysze opryskującezapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy rozwoju kwiatostanów do fazy dojrzewania owoców i nasion (jagody pierwszego owocostanu brązowieją) (BBCH 51-85)
Zalecana ilość wody200-300 l/ha300-400 l/ha
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym1

3 (odstęp pomiędzy zabiegami: co najmniej 7 dni)

Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4

Zalecane opryskiwaniedrobnokropliste

UPRAWY WARZYWNICZE

Rodzaj uprawcebula, czosnek, szalotkafasola szparagowagroch na zielone nasionakapusta głowiasta, kapusta pekińska (do długotrwałego przechowywania), kalafior marchewsałata (w uprawie polowej)
Zwalczane chorobymączniak rzekomy cebuli, alternarioza cebuli, szara pleśń (zgnilizna szyjki)antraknoza fasoli, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, askochytozaaskochytoza grochu (zgorzelowa plamistość), mączniak rzekomy grochuczerń krzyżowych (alternarioza), szara pleśńalternarioza naci marchwi, mączniak prawdziwy baldaszkowatychmączniak rzekomy sałaty, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, mączniak prawdziwy
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania0,8 l/ha
Termin stosowaniazapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy 4 liścia do końca fazy wykształcania cebul na zbiór (widoczne usychanie szczytu cebuli) (BBCH 14-48).zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy kwitnienia do fazy rozwoju strąków (20% strąków osiąga typową długość) (BBCH 60-72)zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku rozwoju kwiatostanu do końca fazy kwitnienia (BBCH 51-69)zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy 6. liścia do końca fazy rozwoju części rośliny przeznaczonej do zbioru (główki osiągają typową wielkość i kształt) (BBCH 16-49)zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, fazy 6. liścia do końca fazy rozwoju części rośliny przeznaczonej do zbioru (korzeń osiąga typową wielkość i kształt) (BBCH 16-49)zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy początku rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru do końca fazy rozwoju części rośliny przeznaczonej do zbioru (główka osiąga typową wielkość i kształt) (BBCH 41-49)
Zalecana ilość wody200-700 l/ha150-800 l/ha200-700 l/ha300-1200 l/ha
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym3 (z uwzględnieniem zastosowania małoobszarowego, odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni)2 (z uwzględnieniem zastosowania małoobszarowego, odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni)2 (odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni)2 (z uwzględnieniem zastosowania małoobszarowego, odstęp między zabiegami: co najmniej  12 dni)3 (odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni)2 (odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni)
Rodzaj uprawpomidor (w uprawie polowej)porseler korzeniowypapryka (w uprawie pod osłonami – szklarnie) Sałata (w uprawie pod osłonami)
Zwalczane chorobyzaraza ziemniaka, alternarioza pomidorardza pora, alternarioza poraseptorioza seleraszara pleśń, zgnilizna twardzikowa, mączniak prawdziwy, alternarioza paprykiszara pleśń, mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy sałaty, zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania0,8 l/ha0,08-0,1% (80-100 ml środka w 100 litrach wody)
Termin stosowaniazapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy początek rozwoju pędów bocznych do końca fazy dojrzewania owoców i nasion (owoce osiągają pełną dojrzałość) (BBCH 21-89)zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy 6. liścia do końca fazy wzrostu pora (BBCH 16-48)zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy 6 liścia do końca fazy rozwoju części rośliny przeznaczonej do zbioru (korzeń osiąga typową wielkość i kształt) (BBCH 16-49)zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy 6 liścia do końca fazy dojrzewania owoców i nasion (owoce osiągają pełną dojrzałość) (BBCH 16-89)zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy 4 liścia do końca fazy rozwoju części rośliny przeznaczonej do zbioru (główka osiąga typową wielkość i kształt) (BBCH 14-49)
Zalecana ilość wody400-1200 l/ha200-1000 l/ha200-700 l/ha40-150 l/1000 m230-120 l/ 1000 m2
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym3 (z uwzględnieniem zastosowań małoobszarowych, odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni)2 (z uwzględnieniem zastosowań małoobszarowych, odstęp między zabiegami: co najmniej 12 dni)2 (odstęp między zabiegami: co najmniej  14 dni)2 (odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni)

ZASTOSOWANIA NIEPROFESJONALNE

Rodzaj uprawcebula, czosnek, szalotkafasola szparagowagroch na zielone nasionakapusta głowiasta, kapusta pekińska (do długotrwałego przechowywania), kalafior marchewsałata (w uprawie polowej)
Zwalczane chorobymączniak rzekomy cebuli, alternarioza cebuli, szara pleśń (zgnilizna szyjki)antraknoza fasoli, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, askochytozaaskochytoza grochu (zgorzelowa plamistość), mączniak rzekomy grochuczerń krzyżowych (alternarioza), szara pleśńalternarioza naci marchwi, mączniak prawdziwy baldaszkowatychmączniak rzekomy sałaty, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, mączniak prawdziwy
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania8 ml na 100 m2
Termin stosowaniazapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy 4 liścia do końca fazy wykształcania cebul na zbiór (widoczne usychanie szczytu cebuli) (BBCH 14-48).zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy kwitnienia do fazy rozwoju strąków (20% strąków osiąga typową długość) (BBCH 60-72)zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od początku rozwoju kwiatostanu do końca fazy kwitnienia (BBCH 51-69)zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy 6. liścia do końca fazy rozwoju części rośliny przeznaczonej do zbioru (główki osiągają typową wielkość i kształt) (BBCH 16-49)zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, fazy 6. liścia do końca fazy rozwoju części rośliny przeznaczonej do zbioru (korzeń osiąga typową wielkość i kształt) (BBCH 16-49)zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy początku rozwoju części roślin przeznaczonych do zbioru do końca fazy rozwoju części rośliny przeznaczonej do zbioru (główka osiąga typową wielkość i kształt) (BBCH 41-49)
Zalecana ilość wody2-7 l na 100 m21,5-8 l na 100 m22-7 l na 100 m23-12 l na 100 m2
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym3 (odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni)2 (odstęp między zabiegami: co najmniej 14 dni2 (odstęp między zabiegami: co najmniej 12 dni)3 (odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni)2 (odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni)
Zalecane opryskiwaniedrobnokropliste
Rodzaj uprawpomidor (w uprawie polowej)porseler korzeniowypapryka (w uprawie pod osłonami – szklarnie) Sałata (w uprawie pod osłonami)
Zwalczane chorobyzaraza ziemniaka, alternarioza pomidorardza pora, alternarioza poraseptorioza seleraszara pleśń, zgnilizna twardzikowa, mączniak prawdziwy, alternarioza paprykiszara pleśń, mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy sałaty, zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza
Maksymalna/zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania0,8 l/ha8-10 ml na 100 m210 ml na 100 m2
Termin stosowaniastosować zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy początek rozwoju pędów bocznych do końca fazy dojrzewania owoców i nasion (owoce osiągają pełną dojrzałość) (BBCH 21-89)zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy 6. liścia do końca fazy wzrostu pora (BBCH 16-48)zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy 6. liścia do końca fazy rozwoju części rośliny przeznaczonej do zbioru (korzeń osiąga typową wielkość i kształt) (BBCH 16-49)zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy 6. liścia do końca fazy dojrzewania owoców i nasion (owoce osiągają pełną dojrzałość) (BBCH 16-89)zapobiegawczo lub natychmiast po wystąpieniu pierwszych objawów choroby, od fazy 4. liścia do końca fazy rozwoju części rośliny przeznaczonej do zbioru (główka osiąga typową wielkość i kształt) (BBCH 14-49)
Zalecana ilość wody4-12 l na 100 m22-10 l na 100 m22-7 l na 100 m24-15 l na 100 m23-12 l /100 m2
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym3 (odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni)2 (odstęp między zabiegami: co najmniej 12 dni)2 (odstęp między zabiegami: co najmniej  14 dni)2 (odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni)
Zalecane opryskiwaniedrobnokropliste

 

STOSOWANIE ŚRODKA OCHRONY ROŚLIN W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH: PATRZ ETYKIETA