Środek grzybobójczy w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej (WG) o działaniu układowym do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego w zwalczaniu chorób powodowanych przez grzyby i organizmy grzybopodobne. Środek zawiera dwie substancje czynne o różnym mechanizmie działania: boskalid – związek karboksyamidowy, z grupy inhibitorów dehydrogenazy bursztynianowej (SDHI) – inhibitorów oddychania komórkowego (grupa FRAC 7) i substancję czynną pyraklostrobina z grupy strobiluryn (inhibitory oddychania komórkowego – inhibitor cytochromu bc1 –  fungicydy QoI, wg FRAC grupa 11).

 

Rodzaj upraw ziemniak cebula kapusta głowiasta marchew pomidor
(w uprawie polowej)
pomidor (w uprawie pod osłonami)
Substancja czynna boskalid (związek z grupy anilidów) – 267 g/kg (26,7%),
piraklostrobina (związek z grupy strobiluryn) – 67 g/kg (6,7%)
Zwalczane choroby alternarioza ziemniaka mączniak rzekomy cebuli, alternarioza cebuli, ograniczenie występowania Stemphylium czerń krzyżowych, szara pleśń alternarioza naci marchwi, mączniak prawdziwy baldaszkowatych zaraza ziemniaka na pomidorze, alternarioza pomidora szara pleśń, zaraza ziemniaka na pomidorze
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania 0,25 kg/ha 1,0 kg/ha 0,75 – 1,0 kg/ha 1 – 1,5 kg/ha 0,2% (200 g środka w 100 l wody)
Termin stosowania zapobiegawczo na plantacjach odmian wrażliwych lub w momencie pojawienia się pierwszych objawów choroby, na dolnych liściach, jednak nie wcześniej niż od początku fazy rozwoju kwiatostanu ziemniaka (BBCH 51), nie należy stosować środka po rozpoczęciu dojrzewania owoców i nasion (BBCH 81) od fazy wyraźnie widocznego 3. liścia do fazy, gdy 50% liści zgina się (BBCH 13-48) od fazy, gdy zaczyna się tworzyć główka do fazy, gdy główka osiąga typową wielkość, kształt i twardość (BBCH 41-49) od fazy, gdy korzenie zaczynają się poszerzać do fazy, gdy korzeń osiąga typową wielkość i kształt (BBCH 41-49) od fazy, gdy widoczny jest pierwszy kwiatostan do fazy, gdy 50% owoców uzyskuje typową barwę (BBCH 51-85)
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym 4 (odstęp między zabiegami: co najmniej 10 dni) 3 (odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni) 2 (odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni) 3 (odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni) 2 (odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni)
Zalecana ilość wody 200 – 400 l/ha 600 – 800 l/ha 100 l /1000 m2
Zalecane opryskiwanie drobnokropliste

UPRAWY SADOWNICZE

Rodzaj upraw wiśnia
Substancja czynna boskalid (związek z grupy anilidów) – 267 g/kg (26,7%),
piraklostrobina (związek z grupy strobiluryn) – 67 g/kg (6,7%)
Zwalczane choroby brunatna zgnilizna drzew pestkowych
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania 0,75 – 1,0 kg/ha
Termin stosowania na początku kwitnienia (w okresie rozchylania się pierwszych pąków) (BBCH 60), drugi zabieg należy wykonać w fazie pełni kwitnienia (BBCH 67)
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym 2 (odstęp między zabiegami: co najmniej 5 dni)
Zalecana ilość wody 500 – 750 l/ha
Zalecane opryskiwanie drobnokropliste

UPRAWY JAGODOWE

Rodzaj upraw malina truskawka czarna porzeczka
Substancja czynna boskalid (związek z grupy anilidów) – 267 g/kg (26,7%),
piraklostrobina (związek z grupy strobiluryn) – 67 g/kg (6,7%)
Zwalczane choroby szara pleśń, przypąkowe zamieranie pędów maliny szara pleśń, biała plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki antraknoza (opadzina) liści porzeczek, rdza wejmutkowo-porzeczkowa
Maksymalna / zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania 1,8 kg/ha
Termin stosowania

zapobiegawczo lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów chorób, od fazy początku rozwoju kwiatostanów (gdy pąki kwiatowe są zamknięte) do końca fazy dojrzewania owoców i nasion (BBCH 51-90)

w celu zwalczania przypąkowego zamierania pędów maliny pierwszy zabieg wykonać przed kwitnieniem, gdy nowe pędy osiągną wysokość 10-20 cm (BBCH 51), kolejny zabieg wykonać w okresie kwitnienia (BBCH 61-69) lub po zbiorze owoców, po wycięciu starych pędów owoconośnych (BBCH 89-90)

do zwalczania szarej pleśni środek stosować od początku fazy kwitnienia (BBCH 61)

od początku  fazy kwitnienia do fazy drugiego zbioru (zbiór późny, BBCH 60-81) zapobiegawczo lub z chwilą pojawienia się pierwszych objawów choroby, pierwszy zabieg należy wykonać bezpośrednio przed kwitnieniem (BBCH 55-59), kolejny po kwitnieniu (BBCH 69-90)
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym 2 (odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni) 2 (odstęp między zabiegami: co najmniej 5 dni) 2 (odstęp między zabiegami: co najmniej 7 dni)
Zalecana ilość wody 600 – 700 l/ha 500 – 700 l/ha 600 – 800 l/ha
Zalecane opryskiwanie drobnokropliste

STOSOWANIE ŚRODKA W UPRAWACH I ZASTOSOWANIACH MAŁOOBSZAROWYCH – SZCZEGÓŁOWE ZALECENIA STOSOWANIA W ETYKIECIE

UPRAWY WARZYWNICZE

Rodzaj upraw zwalczane choroby
Pasternak, pietruszka korzeniowa alternarioza naci, mączniak prawdziwy baldaszkowatych
Burak ćwikłowy mączniak prawdziwy buraka
Seler korzeniowy zgnilizna twardzikowa
Rzodkiewka (w uprawie polowej i pod osłonami) szara pleśń, rizoktonioza
Szczypiorek szara pleśń, zgnilizna  twardzikowa, rizoktonioza
Brokuł czerń krzyżowych, bielik krzyżowych
Kalafior czerń krzyżowych, bielik krzyżowych
Kalarepa czerń krzyżowych
Kapusta brukselska czerń krzyżowych
Kapusta pekińska czerń krzyżowych, szara pleśń
Por rdza pora, fytoftoroza pora, alternarioza pora
Cebula siedmiolatka rdza pora, fytoftoroza pora na cebuli, alternarioza cebuli
Szalotka mączniak rzekomy cebuli, alternarioza cebuli, ograniczenie występowania Stemphylium
Szparag szara pleśń
Sałata, endywia (w uprawie polowej i pod osłonami) szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza
Szpinak plamistości liści (w tym antraknoza)
Koper szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza
Pietruszka naciowa szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza
Seler naciowy szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza
Rukola szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza
Papryka, bakłażan (w uprawie pod osłonami) szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, mączniak prawdziwy papryki
Cykoria sałatkowa alternarioza cykorii, rdza cykorii

Rośliny ozdobne (w uprawie polowej i w uprawie pod osłonami)

Mięta pieprzowa, bazylia pospolita, szałwia lekarska, tymianek właściwy, kolendra siewna, lubczyk ogrodowy (w uprawie polowej i w uprawie pod osłonami)

alternariozy, mączniaki prawdziwe, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza

szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, rizoktonioza

Groch siewny uprawiany na suche nasiona askochytoza grochu (zgorzelowa plamistość grochu)
Groch siewny uprawiany na świeże nasiona askochytoza grochu (zgorzelowa plamistość grochu)
Groch pastewny (peluszka) uprawiany na suche nasiona rdza grochu, czekoladowa plamistość grochu

UPRAWY SADOWNICZE

Rodzaj upraw zwalczane choroby
Czereśnia brunatna zgnilizna drzew pestkowych
Morela brunatna zgnilizna drzew pestkowych
Brzoskwinia brunatna zgnilizna drzew pestkowych
Śliwa brunatna zgnilizna drzew pestkowych
Orzech laskowy, orzech włoski alternarioza, szara nekroza orzechów, antraknoza, antraknoza orzecha włoskiego, zamieranie pędów leszczyny, monilioza leszczyny

UPRAWY JAGODOWE

Rodzaj upraw zwalczane choroby
Truskawka antraknoza truskawki
Poziomka szara pleśń, biała plamistość liści truskawki, mączniak prawdziwy truskawki, antraknoza truskawki
Aronia szara pleśń
Porzeczka czerwona, porzeczka biała antraknoza (opadzina) liści porzeczki, szara pleśń
Agrest antraknoza (opadzina) liści porzeczki, szara pleśń
Jeżyna szara pleśń, przypąkowe zamieranie pędów jeżyny
Borówka wysoka szara pleśń

INNE

Rodzaj upraw zwalczane choroby
Łubin wąskolistny, łubin biały, łubin żółty szara pleśń, rdza łubinu, askochytoza łubinu, brunatna plamistość liści łubinu