FOPAZ – środek grzybobójczy w formie koncentratu do sporządzania zawiesiny wodnej (SC) o działaniu powierzchniowym i układowym, do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego w ochronie przed chorobami powodowanymi organizmy grzybopodobne.
Rodzaj upraw | Winorośl |
Substancja aktywna | azoksystrobina (substancja z grupy strobiluryn) – 90,4 g/l (7,3%) folpet (substancja z grupy imidów) – 484 g/l (39,1%) |
Zwalczane choroby | mączniak rzekomy winorośli |
Zalecana/maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania | 1,6 – 2,0 l/ha (1,24 – 1,57 l/ 10 000 m2 LWA – ściany liści) |
Termin stosowania | zapobiegawczo lub po zaobserwowaniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy rozwoju kwiatostanów do końca fazy rozwoju owoców – zamykanie gron (BBCH 50-79) |
Zalecana ilość wody | 800-1200 l/ha |
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym | 3 (odstęp między zabiegami: co najmniej 12 dni) |
Zalecane opryskiwanie | średniokropliste |