FOPAZ – środek grzybobójczy w formie koncentratu do sporządzania zawiesiny wodnej (SC) o działaniu powierzchniowym i układowym, do stosowania zapobiegawczego i interwencyjnego w ochronie przed chorobami powodowanymi organizmy grzybopodobne.

 

Rodzaj uprawWinorośl
Substancja aktywnaazoksystrobina (substancja z grupy strobiluryn) – 90,4 g/l (7,3%)
folpet (substancja z grupy imidów) – 484 g/l (39,1%)
Zwalczane chorobymączniak rzekomy winorośli
Zalecana/maksymalna dawka dla jednorazowego zastosowania1,6 – 2,0 l/ha (1,24 – 1,57 l/ 10 000 m2 LWA – ściany liści)
Termin stosowaniazapobiegawczo lub po zaobserwowaniu pierwszych objawów choroby, od początku fazy rozwoju kwiatostanów do końca fazy rozwoju owoców – zamykanie gron (BBCH 50-79)
Zalecana ilość wody800-1200 l/ha
Maksymalna liczba zabiegów w sezonie wegetacyjnym3 (odstęp między zabiegami: co najmniej 12 dni)
Zalecane opryskiwanieśredniokropliste