Buzzin – środek chwastobójczy, w formie granul do sporządzania zawiesiny wodnej, o działaniu systemicznym, stosowany doglebowo lub nalistnie, przeznaczony do zwalczania chwastów dwuliściennych i niektórych jednoliściennych w uprawie ziemniaka oraz pomidora i bakłażana. Substancja czynna środka hamuje przebieg fotosyntezy u roślin wrażliwych. Środek niszczy skutecznie chwasty od fazy kiełkowania do fazy 2-4 liści właściwych.

Rodzaj uprawziemniakpomidor, bakłażan
Substancja czynnametrybuzyna (związek z grupy triazynonów) – 700 g/kg (70%)
Chwasty wrażliwegwiazdnica pospolita, jasnota purpurowa, maruna bezwonna, poziewnik szorstki, przetacznik perski, rdest plamisty, tobołki polne, wiechlina roczna
Chwasty średnio wrażliwechwastnica jednostronna, komosa biała, rdest kolankowy
Chwasty średnio odporneszarłat szorstki
Maksymalna/ zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania0,75 kg/ha0,5 kg/ha
Termin stosowaniastosować przed wschodami roślin ziemniaka, po obredleniu i ostatecznym ukształtowaniu redlinprzed wschodami roślin (BBCH 00-09) lub w fazie 4-6 liści (BBCH 14-16)
Zalecana ilość wody200-400 l/ha200-300 l/ha
Zalecane opryskiwanieśredniokropliste
Maksymalna liczba zabiegów1
Uwagiprzed wysiewem roślin uprawianych następczo należy wykonać orkę na głębokość minimum 15 cm; przy doborze roślin uprawianych następczo należy uwzględnić następujące ograniczenia przez 3 miesiące od zabiegu nie można wysiewać marchwi, przez 4 miesiące od zabiegu koniczyny i lucerny, a przez 6 miesięcy od zabiegu rzepaku, grochu i buraków; w przypadku wcześniejszego zaorania plantacji opryskiwanej środkiem (w wyniku wymarznięcia roślin lub uszkodzenia przez choroby i szkodniki) na polu tym po wykonaniu orki na głębokość co najmniej 15 cm można uprawiać tylko kukurydzęstosowanie w uprawach i zastosowaniach małoobszarowych